Jo sóc llicenciada en Filosofia i vaig estudiar el doctorat de feminisme a la Universitat de València, però em vaig decidir a treballar professionalment en l'agricultura per tal de viure dignament d'allò que m'agrada fer.
Fa 10 anys que em dedique professionalment a l'agricultura ecològica a l'horta de Godella i Rocafort.
Jo he tingut la sort de contar amb l'experiència de mon pare que m'ha ajudat i m'ajuda dia a dia a conèixer com funcionen les coses en l'horta (m'ha ensenyat a dur el tractor i tots els aperos, a saber quan la terra està bona de saó per poder treballar-la, com es prepara un bon montó de fem, com regar (que no és gens fàcil), com funcionen les sèquies i tota l'organització social que hi ha darrere del reg en l'horta, i per supost m'ha deixat la terra per transformar-la al cultiu ecològic, primer els tarongers i després per poder plantar verdura).
Però a banda de ser una qüestió vocacional, i en certa mesura de tradició familiar, quan vaig començar a desenvolupar el meu pensament crític respecte al món, la defensa de l'horta front a les amenaces d'especulació i destrucció que pateix dia a dia sempre ha estat present.
Ahí vam aprendre a foc la vulnerabilitat d'aquest ecosistema únic com és l'horta de València, però també desgraciadament la violència i la brutalitat que poden arribar a dur a terme les institucions per tal de defensar els interessos particulars de les empreses i del gran capital, com van ser en aquest cas el Port de València, Renfe o Iberdrola per construir el que anomenaren la ZAL (zona de apoyo logistico al port), i des d'una perspectiva més global entenguerem com son moltes multinacionals les que dictaminen la nova re-estructuració del territori i del treball que respon únicament als seus interessos mercantilistes passant per damunt del nostre patrimoni, del nostre territori, la nostra cultura com a poble, i de nosaltres mateixa.
En aquella experiència de resistència col·lectiva que va durar més de dos anys vam aprendre moltes coses i vam aprendre coses importants de la ma de les veïnes de La Punta.
Com per exemple que la globalització no és un ente abstracte que va per ahí, sinò que es materialitza en projectes concrets i locals que van canviant la morfologia urbana a colp de “decretazo”, porra i excavadora, aniquilant la nostra memòria històrica i col·lectiva i construint, a canvi, una ciutat homogènia, alienada, asèptica i que viu d'esquenes a l'horta.
Aquells anys foscos de governs especuladors, corruptes i destructors del nostre patrimoni i de la nostra cultura com a poble agrari.
Des del principi m'he implicat en el Consell Local Agrari del meu poble on ens reunim els llauradors i llauradores per compartir les nostres realitats quotidianes i buscar solucions als problemes que ens trobem dia a dia en l'horta fent la nostra feina.
Des d'ahí també hem portat a terme molts projectes amb la intenció de millorar la realitat agrària de Godella que està molt maltreta com en la resta de l'horta de València.
El meu viatge a Xina al 2007 amb el Doctor Roberto González per estudiar casos pràctics i la Medicina Integrativa que alli es practica marcà la meua manera de treballar i d’entendre el tractament de la malaltia i la preservació de la salut.
L’experiència amb la Teràpia Sistèmica i el seu estudi amb Svagito Dhyan del 2010 al 2013 va marcar la meua manera de fer teràpia, posant l’amor i la meditació en primer pla.
La Xina, la Sistèmica i una llauradora amb principis han marcat el meu dia a dia a la feina: amb els clients, els pacients i els aliments.
Com cultivem el que mengem ja determina la nostra salut i la del planeta i com ens relacionem amb el nostre cos determina tambè la nostra salut mental i física .
Ensenyar-vos a cuinar I a nutrir-vos de manera que la vostra salut es veja beneficiada és un plaer per als sentits i un goig personal difícil d’explicar encara que molt fàcil d’experimentar als tallers de cuina.