¿HAS PERDIDO TUS DETALLES?

Duguem a la pràctica la SOBIRANIA ALIMENTÀRIA i L'AGROECOLOGIA als nostres pobles i ciutats.

Com a productores directes de fruita i verdura ecològica a l'horta de Godella, apostem per una agricultura que no només produisca aliments de qualitat i sense tòxics bons per la nostra salut, sinò que a més a més es faça amb pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi ambient i que no contaminen els nostres recursos naturals com l'aigua i la terra, recursos maltrets i escasos com ja sabem.

Apostem per comercialitzar el nostre producte. Ho fem per abaratir costos al client final, eliminant intermediaris. Donem un preu just a allò que cultivem, dignificant així la feina de les llauradores i els llauradors.

En aquests moments portem endavant 35 fanecades de cultiu d'hortícoles a l'aire lliure als termes de Godella i Rocafort i 15 fanecades de taronja lane-late al terme de Bètera.

La nostra certificació està avalada per el CAECV (Comité d'Agricultura Ecològica del País Valencià) amb el número d'operadora CV1985PV.

Susanna

Ferrando Moreno

El meu contacte amb l'horta ha sigut des de sempre: mon pare és agricultor, més bé citricultor, i a mi des de xicoteta m'agradava baixar a l'horta a ajudar-li, m'encantava gaudir de la tranquilitat dels camps, sota els arbres, escoltant els sorolls dels pardalets, flipant amb la llum que es colava entre els arbres, sentint l'aigua còrrer per les sèquies, embrutant-me les mans de terra... això sempre se m'ha quedat en el coret...

Jo sóc llicenciada en Filosofia i vaig estudiar el doctorat de feminisme a la Universitat de València, però em vaig decidir a treballar professionalment en l'agricultura per tal de viure dignament d'allò que m'agrada fer.

Fa 10 anys que em dedique professionalment a l'agricultura ecològica a l'horta de Godella i Rocafort.

Jo he tingut la sort de contar amb l'experiència de mon pare que m'ha ajudat i m'ajuda dia a dia a conèixer com funcionen les coses en l'horta (m'ha ensenyat a dur el tractor i tots els aperos, a saber quan la terra està bona de saó per poder treballar-la, com es prepara un bon montó de fem, com regar (que no és gens fàcil), com funcionen les sèquies i tota l'organització social que hi ha darrere del reg en l'horta, i per supost m'ha deixat la terra per transformar-la al cultiu ecològic, primer els tarongers i després per poder plantar verdura).

Però a banda de ser una qüestió vocacional, i en certa mesura de tradició familiar, quan vaig començar a desenvolupar el meu pensament crític respecte al món, la defensa de l'horta front a les amenaces d'especulació i destrucció que pateix dia a dia sempre ha estat present.

I és que pense que treballar al camp avuí en dia pot ser una opció política.

I com que la vida de vegades ens ensenya les coses d'una manera cruel, doncs jo vaig aprendre la lliçó visquent el desgavell que es va produir a la pedania de La Punta ara ja fa més de 10 anys.

Ahí vam aprendre a foc la vulnerabilitat d'aquest ecosistema únic com és l'horta de València, però també desgraciadament la violència i la brutalitat que poden arribar a dur a terme les institucions per tal de defensar els interessos particulars de les empreses i del gran capital, com van ser en aquest cas el Port de València, Renfe o Iberdrola per construir el que anomenaren la ZAL (zona de apoyo logistico al port), i des d'una perspectiva més global entenguerem com son moltes multinacionals les que dictaminen la nova re-estructuració del territori i del treball que respon únicament als seus interessos mercantilistes passant per damunt del nostre patrimoni, del nostre territori, la nostra cultura com a poble, i de nosaltres mateixa.

En aquella experiència de resistència col·lectiva que va durar més de dos anys vam aprendre moltes coses i vam aprendre coses importants de la ma de les veïnes de La Punta.

Com per exemple que la globalització no és un ente abstracte que va per ahí, sinò que es materialitza en projectes concrets i locals que van canviant la morfologia urbana a colp de “decretazo”, porra i excavadora, aniquilant la nostra memòria històrica i col·lectiva i construint, a canvi, una ciutat homogènia, alienada, asèptica i que viu d'esquenes a l'horta.

Aquells anys foscos de governs especuladors, corruptes i destructors del nostre patrimoni i de la nostra cultura com a poble agrari.

Aleshores vaig entendre que si voliem defensar l'horta i mantindre-la tal i com la coneguem ara, és a dir, com un medi agrari i no com un jardí o com un parc temàtic (no volem convertir l'horta en un museu), unes terres fèrtils que donen fins 4 collites a l'any i amb unes estructures de distribució de l'aigua, les sèquies, mil·lenàries,

era important donar el pas i fer-se llauradora i també recolzar la gent que ja està fent agricultura ecològica o que es vol animar-se a fer-la.

Des del principi m'he implicat en el Consell Local Agrari del meu poble on ens reunim els llauradors i llauradores per compartir les nostres realitats quotidianes i buscar solucions als problemes que ens trobem dia a dia en l'horta fent la nostra feina.

Des d'ahí també hem portat a terme molts projectes amb la intenció de millorar la realitat agrària de Godella que està molt maltreta com en la resta de l'horta de València.

Som activistes a Godella, amb el suport de la regidoria d'agricultura i medi ambient vàrem fer un grup de treball per tal d'impulsar la introducció de producte ecològic i local a les escoles municipals, organitzem jornades i cursos sobre dinamització local agroecològica i soberania alimentària, hem creat una oficina d'atenció als llauradors i llauradores, etc...

i el més important de tot encara que ens coste molt d'esforç ens agrada el que fem perque volem un futur millor.

Empar

Martínez Navarro

Des de fa 15 anys em dedique al sector de l’herbodietètica, primer amb la botiga a Paiporta des de 2002 i des de 2007 amb les teràpies. Vaig estudiar la Licenciatura de Farmàcia a la Universitat de València i de seguida em vaig interesssar per l’Herbolària, la Dietètica i la Nutrició. Primer cursant només el que en aquell moment estava homologat per diferents universitats i centres adscrits relacionat amb la dietètica i la nutrició i després altres estudis no reglats com la Medicina Xinesa, Massatge Tui-na, Herbolària Xinesa, Flors de Bach, Teràpia Zen, Meditacions guiades, Teràpia Sistèmica, Gestalt, Doules (acompanyament en totes les etapes de la vida, des del naixement a la mort) i Cuina energètica i macrobiòtica.

El meu viatge a Xina al 2007 amb el Doctor Roberto González per estudiar casos pràctics i la Medicina Integrativa que alli es practica marcà la meua manera de treballar i d’entendre el tractament de la malaltia i la preservació de la salut.

L’experiència amb la Teràpia Sistèmica i el seu estudi amb Svagito Dhyan del 2010 al 2013 va marcar la meua manera de fer teràpia, posant l’amor i la meditació en primer pla.

I mentre, al 2011, conéixer el projecte de Susanna va revolucionar la meua manera de relacionar-me amb la terra i amb allò que mengem.

La Xina, la Sistèmica i una llauradora amb principis han marcat el meu dia a dia a la feina: amb els clients, els pacients i els aliments.

Com cultivem el que mengem ja determina la nostra salut i la del planeta i com ens relacionem amb el nostre cos determina tambè la nostra salut mental i física .

Ensenyar-vos a cuinar I a nutrir-vos de manera que la vostra salut es veja beneficiada és un plaer per als sentits i un goig personal difícil d’explicar encara que molt fàcil d’experimentar als tallers de cuina.

Des de sempre m’ha agradat plantar la llavor de la curiositat per altra manera de consumir, alimentar-se, cuinar i gestionar la salut amb cada persona que em trobe a les botigues, als mercats, en consulta i a la vida en general.

Em considere una promotora de la salut i m’agrada la meua feina. Una feina d’empreneduria plena d’entrebancs i sense descans que aporta a la meua vida moltes coses bones i molts mal de caps tambè.
Viure i conviure amb una llauradora m’ha ajudat a arrelar-me I collir els fruits de les llavors que poc a poc creix amb estudi, meditació, creativitat, formació i relacions que afavoreixen el treball personal.

SUBIR
× Com puc ajudar-te?